Op vrijdag 14 oktober 2022 om 19.30 uur houdt Anneke Kaai een lezing in de Gereformeerde Kerk Nieuwendijk met als thema: ‘In Uw licht zien wij het licht’

Wie is schilderes Anneke Kaai?

Misschien vraagt u zich af waarom ik veelal schilderijen maak die een relatie met de Bijbel of een aanverwant thema hebben.

Daaraan ligt de volgende ervaring ten grondslag: ik studeerde op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam rond 1970. Een tijd waarin veel tradities en waarden, wel of niet terecht, omver werden geworpen. Ook de kerk kreeg het voor de kiezen en God werd dood verklaard! Dit laatste raakte mij diep, want ondanks mijn twijfels en vragen, ervoer ik God als heel dichtbij.

Door deze aangrijpende ervaring is toen mijn wens geboren dat, zodra ik afgestudeerd zou zijn, ik mij door deze God, die voor mij ‘springlevend’ was, zou laten inspireren. Ik vind dan ook mijn Inspiratie in de Bijbel en in daaraan verwante thema’s en ik hoop dat de kijker iets van deze ‘Inspiratie’ ervaart bij het zien van mijn werk. Als schilder ervaar ik dat mijn geloof mijn werk voedt en dat mijn werk mijn geloof versterkt.

Enige jaren na mijn opleiding heb ik de keuze gemaakt om bepaalde thema’s in ‘serievorm’ te gaan schilderen. Ieder werk verbeeldt dan een onderdeel van dat thema. Een Bijbelboek, of een deel daarvan kan ook zo’n thema zijn. De techniek is eensluidend.

Ook maakte ik in het begin van mijn werkzaamheden als kunstenaar de keuze om de schilderijen niet te verkopen, maar zo veel mogelijk te exposeren, het liefst in kerken omdat mijn werk daar ademt en bijdraagt aan Gods eer. Het is mijn passie om de kloof tussen de kerk en moderne kunst kleiner te maken.

Ik wilde aantonen dat Kunst, zeker ‘Bijbelgeïnspireerde kunst’ mogelijkheden opent om het gesprek aan te gaan over: Wie is God en wie is Jezus? Wat heeft het geloof nu met mijn dagelijks leven te maken.

De lezing van deze avond gaat over het Bijbelboek Openbaring. U bent welkom vanaf 19.00 uur voor een kopje koffie/thee in de Gerefomeerde Kerk Nieuwendijk, Kerkweg 3, Nieuwendijk. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Nieuwendijk: lezing Anneke Kaai